Składniki:
- 6 kromek czerstwej chałki (akurat nie miałam to wzięłam zwykły, pszenny chleb)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
- sól, cukier
- klarowane masło
- owoce
- miód
Przygotowanie:
- Jajka rozbełtaj z mlekiem i cynamonem.
- Dodaj kroplę ekstraktu z wanilii. Dopraw do smaku solą i cukrem (ja dałam 1,2 łyżeczki cukru i trochę soli).
- Chałkę/chleb maczaj w masie jajecznej i smaż na złoty kolor na klarowanym maśle.
- Przed podaniem udekoruj tosty owocami(jagodami) i polej miodem.
- Podawaj na gorąco.
Na słodko nie jadłam, z samym jajkiem.Moja córka wymyśliła sobie z ketchupem, ale takiej wersji nie:) Koniecznie do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo apetycznie ;]
OdpowiedzUsuńcudnie słodkie śniadanie.:-)
OdpowiedzUsuńGdyby nie wyraźny wygląd kromki, to z przepisu wyobrażam sobie, jakby to było ciastko. Białe pieczywo byłoby najlepsze w słodkim cieście. Ja przykryłabym jeszcze bitą śmietaną. Pychotka, szczególnie wtedy, gdy nie ma w domu nic słodkiego.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię te tosty :)
OdpowiedzUsuńpyszne sniadanko:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przewyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńTakie tosty na śniadanie.. och.. <3 Zawsze tosty francuskie wydawały mi się jakieś długie w przygotowaniu, ale Twój przepis jest krótki, prosty i przystępny. Super.. i ten jagodowy efekt :)
Pozdrawiam!
W sumie takie tosty są fajne jeśli chodzi o ofertę śniadaniową i jeśli są podawane na słodko. Ja jeszcze do śniadania bardzo lubię zjeść muffinkę czekoladową https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ na której można znaleźć cukierki z mieszanki wedlowskiej. Taki zestaw to na pewno wróży udany dzień.
OdpowiedzUsuń