wtorek, 5 lipca 2011

Rogaliki z dżemem jagodowym

Koniec ze słodyczami! Tak, wiem, że to dziwnie brzmi w stosunku do tytułu posta, ale powiedziałam sobie, że to ostatnie słodkości na jakiś czas. No.. chyba, że ktoś mnie ładnie poprosi i upiekę dla niego, ale ja nie będę jadła (mam nadzieję). Niestety, chyba muszę ograniczyć słodkości, bo coś za dużo ostatnio ich u mnie...

Ale to dopiero od jutra..

(jak mało we mnie silnej woli...)

...od jutra, bo widzicie poniżej rogaliki z dżemem - tak mnie jakoś naszło, a dzisiaj już zdąrzyłam upiec muffinki z jagodami (no musiałam - jagody zostały:)) - przepis zamieszczę później.

Rogaliki z dżemem jagodowym 
  

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 margraryna (najlepiej Kasia)
  • dżem jagodowy (lub inny)

Przygotowanie:

Mąkę, śmietanę i margarynę zagnieść. Ciasto rozwałkować (jak będzie się kleiło do wałka lub stolnicy to podsypać mąką) i wycinać średniej wielkości kwadratu (wg gustu). Na kwadraty nakładać dżem jagodowy i zawijać od rogu.

Piec na papierze do pieczenia w temp. 180 stopni przez 25 minut.


Nadzienie może powychodzić z rogalików, to poodrywać.


Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
  

10 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie! Od razu zamarzyło mi się coś słodkiego! Do tego są niesamowicie proste jak widzę po przepisie :) Czy można je zrobić ze zwykłą marmoladą? Myślisz, że nie wypłynie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze, nie próbowałam z marmoladą. Dżem jest gęstszy, ale też troszkę wypłynie, jeśli się nałoży go za dużo, ale wystarczy poobrywać go poupieczeniu.
    Możesz spróbować - po prostu nałóż mniej marmolady ;)
    Daj znać, jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję! Na pewno dam znać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie rogaliki kojarzą mi się z dzieciństwem, pysznie wyglądają a z jagodowym dżemem to już w ogóle pychota, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat mam dżem więc może uda mi się zrobić jeszcze w tygodniu taki fajny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, hehe, to "nie jem od jutra słodyczy" to za mną się ciągnie łohoho, od kiedy pamiętam.
    Ale zawsze się coś napatoczy - no takie rogaliki na przyklad, i gdzie tu się powstrzymać...

    OdpowiedzUsuń
  7. Arvén, ja postaram się wytrzymać, albo chociaż baardzo ograniczyć ;) ale fakt, ciężko się powstrzymać..

    OdpowiedzUsuń
  8. czy zamiast śmietany można dac ogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
  9. myślę, że śmietana będzie dużo lepsza - ciasto będzie gęstsze.. chociaż z jogurtem też powinno wyjsc :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłam ;D wyglądają i smakują pysznie :)

    OdpowiedzUsuń