czwartek, 7 lipca 2011

Tosty francuskie na słodko

Polecam przepis na pyszne śniadanie. Nie wymaga dużo pracy, a jest bardzo smaczne. W dodatku można je podawać z ulubionymi dodatkami. Ja, kontynuując "jagodową falę", wybrałam wersję na słodko - z jagodami, oczywiście ;)


Składniki:
  • 6 kromek czerstwej chałki (akurat nie miałam to wzięłam zwykły, pszenny chleb)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
  • sól, cukier
  • klarowane masło
  • owoce
  • miód

Przygotowanie:
  1. Jajka rozbełtaj z mlekiem i cynamonem. 
  2. Dodaj kroplę ekstraktu  z wanilii. Dopraw do smaku solą i cukrem (ja dałam 1,2 łyżeczki cukru i trochę soli).
  3. Chałkę/chleb maczaj w masie jajecznej i smaż na złoty kolor na klarowanym maśle.
  4. Przed podaniem udekoruj tosty owocami(jagodami) i polej miodem. 
  5. Podawaj na gorąco.

7 komentarzy:

  1. Na słodko nie jadłam, z samym jajkiem.Moja córka wymyśliła sobie z ketchupem, ale takiej wersji nie:) Koniecznie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się bardzo apetycznie ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. cudnie słodkie śniadanie.:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby nie wyraźny wygląd kromki, to z przepisu wyobrażam sobie, jakby to było ciastko. Białe pieczywo byłoby najlepsze w słodkim cieście. Ja przykryłabym jeszcze bitą śmietaną. Pychotka, szczególnie wtedy, gdy nie ma w domu nic słodkiego.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przewyśmienicie :)
    Takie tosty na śniadanie.. och.. <3 Zawsze tosty francuskie wydawały mi się jakieś długie w przygotowaniu, ale Twój przepis jest krótki, prosty i przystępny. Super.. i ten jagodowy efekt :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń