Składniki:
- 2 litry jagód
- 30dag cukru
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki wody
- Do smażenia najlepiej użyć garnka z teflonem (owoce nie będą przywierały)
- Wsypać do garnka jagody i zalać wodą - zagotować, aby puściły sok
- Dodać cukier i sok z cytryny (aby dżem zachował ładny kolor) - wymieszać
- Gotować ok. 10 minut, żeby jagody częściowo zmiękły
- Jeśli chcemy dżem do smarowania, można odlać nadmiar soku i zawekować w osobnym słoiczku
- Gorący dżem przekładamy do wypasteryzowanych, suchych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem
- Po 10 minutach można już słoiki odwrócić i odstawić
A resztę jagód zostawiłam dla siebie, mmm;)
Mam pytanie czy trzeba wcześniej umyć jagody ? A tak poza tym dżem wygląda bardzo smacznie szczególnie z fioletową wstążeczką :)
OdpowiedzUsuńWszystkie owoce powinno się najpierw umyć, ale jeśli chodzi o wcześniejsze mycie, to można to zrobić bezprośrednio przed smażeniem, bo i tak trzeba je w garnku "podlać" szklanką wody - po obróbce termicznej woda odparuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)