środa, 6 lipca 2011

Czapeczki krasnoludków pod białą pierzynką, czyli jagodowe muffinki!

Dlaczego czapeczki krasnoludków? Bo tak śmiesznie wyrosły mi muffinki - całkiem przypadkiem, ale zabawnie to wygląda :) Przygotowanie muffinków może dać wiele radości, a końcowy efekt duuużo przyjemności.  Tak jak wiele jest foremek, tak wiele jest przepisów na muffinki i tak samo za każdym razem muffinki przybierają różne kształty (nawet w przypadku tej samej formy - jak u mnie). Podaję obiecany przepis na jagodowe muffinki.
  

Składniki: (na 12 muffinek)
  • 30dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10dag brązowegvo cukru
  • 280ml mleka
  • 1 jajko 
  • 4 łyżki oleju
  • garść jagód

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj cukier.
W drugim naczyniu zmiksuj mleko, olej i jajko. Zawartość obu naczyń połącz.
Ciasto nakładaj (do 2/3 wysokosci) do foremek (najlepiej nałóż troszkę ciasta, posyp jagodami, znowu nałóż ciasto i na koniec możesz, choć nie musisz posypać jagodami).


Piecz w temperaturze 180 stopni ok 25 minut – do zarumienia (pod koniec pieczenia lepiej sprawdzić patyczkiem, bo czas uzależniony jest od piekarnika).


Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 


5 komentarzy:

  1. Jagodowe muffinki zawsze będą przypominały mi Californie :) Pyszne i bardzo apetyczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. urocze sa:) a u mnie z malinami, wiec chetnie sie wymienie na takie jagodowe pychotki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę w końcu zrobić raz muffiny, jeszcze tego nie próbowałam piec:)

    OdpowiedzUsuń
  4. przeurocze są te czapeczki. też bym chciała aby babeczki mi tak wyrosły :-) ale to chyba się tak nie da, że się ma, gdy się chce. szkoda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Asieja, podejrzewam, że wyrosły mi tak, bo nakładałam warstwowo ciasto (ciasto, jagody, ciasto, jagody) i na samym wierzchu postawiłam "kleksa", ktory nie rozpłynął się po całej powierzchni foremki, tylko został na środku :)

    OdpowiedzUsuń