Składniki: (na 12 muffinek)
- 30dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 10dag brązowegvo cukru
- 280ml mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- garść jagód
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj cukier.
W drugim naczyniu zmiksuj mleko, olej i jajko. Zawartość obu naczyń połącz.
Ciasto nakładaj (do 2/3 wysokosci) do foremek (najlepiej nałóż troszkę ciasta, posyp jagodami, znowu nałóż ciasto i na koniec możesz, choć nie musisz posypać jagodami).
Ciasto nakładaj (do 2/3 wysokosci) do foremek (najlepiej nałóż troszkę ciasta, posyp jagodami, znowu nałóż ciasto i na koniec możesz, choć nie musisz posypać jagodami).
Piecz w temperaturze 180 stopni ok 25 minut – do zarumienia (pod koniec pieczenia lepiej sprawdzić patyczkiem, bo czas uzależniony jest od piekarnika).
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Jagodowe muffinki zawsze będą przypominały mi Californie :) Pyszne i bardzo apetyczne!:)
OdpowiedzUsuńurocze sa:) a u mnie z malinami, wiec chetnie sie wymienie na takie jagodowe pychotki:)
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu zrobić raz muffiny, jeszcze tego nie próbowałam piec:)
OdpowiedzUsuńprzeurocze są te czapeczki. też bym chciała aby babeczki mi tak wyrosły :-) ale to chyba się tak nie da, że się ma, gdy się chce. szkoda.
OdpowiedzUsuńAsieja, podejrzewam, że wyrosły mi tak, bo nakładałam warstwowo ciasto (ciasto, jagody, ciasto, jagody) i na samym wierzchu postawiłam "kleksa", ktory nie rozpłynął się po całej powierzchni foremki, tylko został na środku :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis z którego na pewno skorzystam :). Jeżeli chodzi o ciastka, to ja często robię w domu czekoladowe markizy z kremem karmelowym. Przyrządzam je wg. przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i zawsze się mi udają. Smakują zarówno mi oraz wszystkim domownikom. Szczerze polecam.
OdpowiedzUsuń