poniedziałek, 25 lipca 2011

Makaronowa zapiekanka pod beszamelem

Długo nie pisałam, to dlatego, że mało ostatnio mam czasu. Jak już coś zrobię, to albo nie zdążę zrobić zdjęcia, albo robię coś na szybko do jedzenia.  Prezentuję makaronową zapiekankę z pysznym sosem beszamelowym.

Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu wstążki (400g)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka mieszanki macedońskiej Bonduelle (marchewka, groszek zielony, fasola)
  • 1 cukinia
  • kilka pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki 
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • tłuszcz, bułka tarta - do wysmarowania naczynia 
Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki śmietany 
  • sól, pieprz
  • płaska łyżeczka vegety
  • 1 szklanka utartego, żółtego sera 
Przygotowanie:

Makaron gotujemy o 5 minut krócej, niż zaleca przepis zamieszczony na opakowani, cedzimy i przekładamy do dużej miski, łączymy z masłem. Tuńczyka odcedzamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem i dodajemy do makaronu. Warzywa z puszki odcedzamy i wsypujemy do miski. Pieczarki i cukinię obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju,  dodajemy do makaronu. Wsypujemy posiekaną pietruszkę, doprawiamy do smaku i przekładamy do wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Wyrównujemy powierzchnię.

Sos:
Na maśle zasmażamy mąkę, cały czas mieszając - nie powinna się zrumienić. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem i zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy do sosu śmietanę i w niewielkiej ilości przyprawy (vegetę lepiej przesiać przez sitko). Dobrze doprawiony sos zestawiamy z ognia, przez chwilę ubijamy, żeby był lekko puszysty, łączymy z utartym serem (ja miałam ser żółty w plastrach, które ułożyłam na wierzchu zapiekanki) i równomiernie rozprowadzamy na makaronie.
Zapiekamy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.



Przed podaniem można polać keczupem. 

    1 komentarz: