czwartek, 14 lipca 2011

Dietetyczne śniadanie: owsiane placuszki

Pożywne, zdrowe, dietetyczne, a przede wszystkim smaczne śniadanie, to jest to, co powinno zagościć na wszystkich stołach rano. No.. może z tym dietetycznym przesadziłam, bo nie każdy musi ;) Ale jeśli chodzi o lekkość, to placuszki owsiane, które prezentuję poniżej wygrywają. Są też nadzwyczaj pożywne (ze względu na otręby owsiane, i tu polecam otręby firmy "Sante" ze względu na wysoką zawartość błonnika, który - jak wiemy - powoduje uczucie sytości) i szybko się je robi. Ja mówię na to oszukane omlety, bo ani tu mąki ani mleka ;)


 Składniki: (na 1 porcję)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrębów owsianych 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół małego pomidora
  • szczypiorek
  • oregano lub zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajko wymieszaj z otrębami i 2 łyżkami jogurtu. Smaż placuszki na małej ilości oleju, wyłóż na papier do odsączenia tłuszczu. Pozostałe 2 łyżki jogurtu wymieszaj z oregano lub ziołami prowansalskimi. Na placuszki kładź pokrojonego w drobne kawałki pomidora, posól i popieprz, polej jogurtem. Na wierzch posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.


7 komentarzy:

  1. Slowo "dietetyczne" troche mnie przeraza - ale te placuszki wygladaja naprawde apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm wyglądają przepysznie.. jutro zjem na śniadanie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogą być otręby pszenne?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wersja śniadaniowa jest super smaczna i często gości na naszym stole. Ostatnio eksperymentowałam i podałam je... na słodko: z kiwi, roztopioną czekoladą i wiórkami kokosowymi. Też niebo w gębie- polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurcze, tak sie napaliłam na te placuszki, długo za mną chodziły, ale niezbyt posmakowały. Czy placuszki same w sobie są takie suche?

    OdpowiedzUsuń