piątek, 8 lipca 2011

Spaghetti al tonno - w 15 minut!

Przeglądając strony, natknęłam się na spaghetti al tonno. Jest to spaghetti z sosem i tuńczykiem, które zajmuje tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu - łącznie z zagotowaniem wody. Nigdy wcześniej nie jadłam makaronu z rybą, więc był to mój pierwszy raz i muszę przyznać (nie chwaląc się), że wyszło mi "przepisowo"! A że uwielbiam kuchnię włoską, raczej nie bałam się, co mi wyjdzie.  Nie tylko mi smakowało, więc nie jest to moja samochwała:)

Poniżej podaję przepis. Warto wspomnieć, że dobrze jest wybrać dobrej jakości pomidory i tuńczyka, jeśli mają to być główne składniki.


  
Składniki: (na 2 duże porcje)
  • 200g makaronu spaghetti
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie (130g po odsączeniu)
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (400g)
  • pęczek świeżej pietruszki
  • starty ser Parmezan (ja dałam zwykłą Goudę bo nie miałam Parmezanu)
  • sól, pieprz, cukier
  • zioła prowansalskie, bazylia
  • łyżka oliwy 

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente (można do makaronu wlać kroplę oleju/oliwy - nie będzie się sklejał). Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie (jak będzie brakowało oliwy, dodać tą z tuńczyka). Dodać pomidory z puszki, posolić, popieprzyć i posłodzić (cukru dałam +/- 1 łyżeczkę) do smaku. Wymieszać. Gotować kilka minut aż sos zgęstnieje. Dodać tuńczyka (razem z olejem, chociaż ja z łyżkę odlałam, no było trochę za dużo). Wymieszać i troszkę pogotować. Dodać posiekaną pietruszkę. Wymieszać. Posypać startym serem (można też to zrobić na sam koniec - na talerzach, ja wolę jak ser jest stopiony i wymieszany). Przemieszać ostatni raz. Nakładać na talerze porcję makaronu, na to sos.





12 komentarzy:

  1. lubię takie szybkie obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się pysznie!
    Pasty dają nam ten komfort,że robią się szybko i już siadamy do stołu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie takie obiady. Akurat mam w lodowce puszke tunczyka, moze zrobie cos podobnego...?

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama robi podobne. Bardzo mi taka wersja smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to połączenie :) Ja dodaję jeszcze zielony groszek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubie takie danie, pysznie u Ciebie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysł na bloga -bede sledzic ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnimi czasy u mnie dużo tuńczyka - w takiej pomidorowej wersji jeszcze go nie jadłam. Ale z makaronem to wiem, że sprawdza się doskonale ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio przekonałam się do tuńczyka i zrobiłam podobne danie. Oprócz pysznych walorów smakowych, zaletą tej potrawy jest zdecydowanie czas przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Olu sprawdź tego bloga http://kuchnia-zdrowie.blog.onet.pl/ Jest tam kilka Twoich przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie takie szybkie obiadki sprawdzają się najlepiej, a i smakują wyśmienicie :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. wedelka, następnym razem spróbuję i z groszkiem :)
    Szana- zapraszam :)
    kabamaiga, dziękuję za informację, ale zanim zdąrzyłam cokolwiek z tym zrobić, ktoś już się tym zajął - nie tylko moje przepisy tam były...
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń