poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Penne z kurkami i cukinią

Bardzo smaczny i prosty obiad. Składniki brałam na oko, więc ilość może być wedle gustu;) Zdjęcie nie oddaje smaku, który dają smażone na maśle grzyby. Połączenie cukini, kurek i makaronu (dla którego jestem w stanie zrobie.. dużo ;)) to strzał w dziesiątkę. Zdecydowanie polecam !

Składniki:
  • makaron penne
  • 1 cukinia
  • ok. 30dag kurek
  • 1 cebula
  • ok. 150 ml śmietany 12% 
  • olej, masło
  • sól, pieprz ziołowy
  • oregano

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg przepisu. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na oleju, jak już będzie miękka, posolić trochę. W tym czasie, na osobnej patelni, zeszklić na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jak już będzie "gotowa", dodać umyte i oczyszczone kurki - smażyć tak długo, aż woda z kurek odparuje i kurki będą mogły się zeszklić na maśle (kurki z cebulą podsmażam na maśle, dlatego że mają dużo lepszy smak, niż jak na oleju). Zawartość obydwóch patelni połączyć, doprawić do smauku solą, pieprzem i oregano, zestawić z ognia. Dodać śmietanę i trochę posmażyć jeszcze (ewentualnie doprawić do smaku jeszcze).
Makaron podawać z nałożonym na wierzch sosem.



Zabrakło mi tylko pietruszki na wierzchu - niestety nie miałam w domu. Dobrze, że cukinia zielona..


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam makaron z kurkami! Z dodatkiem cukinii już w ogóle musi byc pyszny! Na pewno przygotuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka - a te kurki to cały czas za mną łażą ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham kurki. wczoraj dostałam całą siatkę i muszę wymyślić jak je wykorzystać. Twój przepis bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności! u mnie wczoraj też było grzybowo, tyle że podgrzybkowo :D A taki makaron z kurkami, aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukinia zielona, i takie wyraziste kurki...pyszne danie i w dodatku tak ładnie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń