poniedziałek, 4 lipca 2011

Gotowana, kolorowa, młoda kapusta

Nie musiałam długo wczoraj myśleć, co zrobić na obiad, gdy w lodówce zobaczyłam kapustę.. taaak, gotowana, z marchewką, pomidorkiem i koperkiem - to jest to! Nie wymagała zbyt dużo roboty, jedyne co, to pokroić warzywa i później doprawić do smaku. Możnaby powiedzieć, że sama się robiła ;) Lubię takie dania, które nie wymagają dużo pracy, a pysznie smakują. Z resztą, kto nie lubi ;)


Składniki:
  • 1 główka kapusty
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy
  • boczek (opcjonalnie)
  • 1 pomidor 
  • 1 cebula 
  • 1 marchewka 
  • liść laurowowy 
  • sól, pieprz, cukier - do smaku 
Przygotowanie:
  1. Kapustę posiekać, wrzucić do dużego garnka, zalać wodą (żeby całkiem zakryła kapustę) i odgotować (gotować ok. 10 min)
  2. Odlać wodę i ponownie zalać 1-2 szklankami wody. Gotować, dodać posztatkowaną marchewkę, pokrojonego i obranego pomidora.
  3. Cebulę pokroić, podsmażyć na patelni z boczkiem i dodać do garnka.
  4. Posolić, popieprzyć i posłodzić - do smaku, dodać liścia laurowego
  5. Na koniec zakwasić cytryną lub octem jabłkowym
  6. Posypać koperkiem
  7. Gotować ok. 10-15 min, żeby nie rozgotować kapusty
 

    1 komentarz:

    1. Taka kapustka to coś pysznego :)
      Szczególnie gotowana w kociołku nad ogniskiem :)
      http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
      polecam wszystkim :D

      OdpowiedzUsuń