Składniki:
- 1 główka kapusty
- pęczek koperku
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy
- boczek (opcjonalnie)
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 marchewka
- liść laurowowy
- sól, pieprz, cukier - do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę posiekać, wrzucić do dużego garnka, zalać wodą (żeby całkiem zakryła kapustę) i odgotować (gotować ok. 10 min)
- Odlać wodę i ponownie zalać 1-2 szklankami wody. Gotować, dodać posztatkowaną marchewkę, pokrojonego i obranego pomidora.
- Cebulę pokroić, podsmażyć na patelni z boczkiem i dodać do garnka.
- Posolić, popieprzyć i posłodzić - do smaku, dodać liścia laurowego
- Na koniec zakwasić cytryną lub octem jabłkowym
- Posypać koperkiem
- Gotować ok. 10-15 min, żeby nie rozgotować kapusty
Taka kapustka to coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie gotowana w kociołku nad ogniskiem :)
http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
polecam wszystkim :D