Pożywne, zdrowe,
dietetyczne, a przede wszystkim smaczne śniadanie, to jest to, co powinno zagościć na wszystkich stołach rano. No.. może z tym dietetycznym przesadziłam, bo nie każdy musi ;) Ale jeśli chodzi o lekkość, to
placuszki owsiane, które prezentuję poniżej wygrywają. Są też nadzwyczaj pożywne (ze względu na otręby owsiane, i tu polecam otręby firmy "Sante" ze względu na wysoką zawartość
błonnika, który - jak wiemy - powoduje uczucie sytości) i szybko się je robi. Ja mówię na to oszukane omlety, bo ani tu mąki ani mleka ;)
Składniki: (na 1 porcję)
- 1 jajko
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- pół małego pomidora
- szczypiorek
- oregano lub zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajko wymieszaj z otrębami i 2 łyżkami jogurtu. Smaż placuszki na małej ilości oleju, wyłóż na papier do odsączenia tłuszczu. Pozostałe 2 łyżki jogurtu wymieszaj z oregano lub ziołami prowansalskimi. Na placuszki kładź pokrojonego w drobne kawałki pomidora, posól i popieprz, polej jogurtem. Na wierzch posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Slowo "dietetyczne" troche mnie przeraza - ale te placuszki wygladaja naprawde apetycznie!
OdpowiedzUsuńdietetyczne ale syte :)
OdpowiedzUsuńMmm wyglądają przepysznie.. jutro zjem na śniadanie.. :)
OdpowiedzUsuńMogą być otręby pszenne?
OdpowiedzUsuńFajny pomysł!
OdpowiedzUsuńWersja śniadaniowa jest super smaczna i często gości na naszym stole. Ostatnio eksperymentowałam i podałam je... na słodko: z kiwi, roztopioną czekoladą i wiórkami kokosowymi. Też niebo w gębie- polecam :)
OdpowiedzUsuńKurcze, tak sie napaliłam na te placuszki, długo za mną chodziły, ale niezbyt posmakowały. Czy placuszki same w sobie są takie suche?
OdpowiedzUsuńchętnie je wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńja używam płatków owsianych i miksuje je z jajkami oraz jogurtem tak żeby powstała piana, wtedy placki są puszyste. Wychodzą nawet na prawie suchej patelni.
OdpowiedzUsuń