piątek, 15 lipca 2011

Z serii "Śniadania idealne" : Musli domowe

Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że to coś dla mnie. Lubię płatki, musli, nabiał i owoce. Szybkie śniadanie (jeśli chodzi o konsumpcję, to troszkę się delektowałam;)) jest idealne dla zapracowanych jak i dla tych, którzy chcą dbać o zdrowie. Bez gotowania i dodatku cukru. Przepis troszkę zmodyfikowałam dla siebie.


Składniki: (na 1 porcję)
  • 40g płatków owsianych
  • ok. 100ml soku jabłkowego (bez dodatku cukru - ja kupiłam firmy "Ogrody Natury" 225ml w buteleczce)
  • 1 niecałe niewielkie jabłko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny (na oko)
Przygotowanie:

Wieczorem dnia poprzedzającego śniadanie, wsypać płatki do miski, zalać sokiem jabłkowym i wymieszać i wstawić do lodówki. Następnego dnia rano, do płatków dodać starte jabłko i pokropić sokiem z cytryny. Polać jogurtem i wymieszać.


czwartek, 14 lipca 2011

Lekka sałatka z jajem

Idealna zarówno na przekąskę, śniadanie czy kolację.


Składniki: (na 1 porcję)
  • 1 jajko
  • 1 mały pomidor
  • 2-3 liście sałaty
  • łyżka twarogu
  • szczypiorek
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w niewielkie kawałki, sczypiorek posiekać, sałatę porwać (nigdy nie kroję sałaty nożem, no chyba że lodową - podobno to zabija witaminy) w drobne kawałki, twaróg pokruszyć. Wszystkie składniki wrzucić do miski, posolić, popieprzyć i posypać ziołami prowansalskimi. Polać jogurtem i wymieszać.




Dietetyczne śniadanie: owsiane placuszki

Pożywne, zdrowe, dietetyczne, a przede wszystkim smaczne śniadanie, to jest to, co powinno zagościć na wszystkich stołach rano. No.. może z tym dietetycznym przesadziłam, bo nie każdy musi ;) Ale jeśli chodzi o lekkość, to placuszki owsiane, które prezentuję poniżej wygrywają. Są też nadzwyczaj pożywne (ze względu na otręby owsiane, i tu polecam otręby firmy "Sante" ze względu na wysoką zawartość błonnika, który - jak wiemy - powoduje uczucie sytości) i szybko się je robi. Ja mówię na to oszukane omlety, bo ani tu mąki ani mleka ;)


 Składniki: (na 1 porcję)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrębów owsianych 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół małego pomidora
  • szczypiorek
  • oregano lub zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajko wymieszaj z otrębami i 2 łyżkami jogurtu. Smaż placuszki na małej ilości oleju, wyłóż na papier do odsączenia tłuszczu. Pozostałe 2 łyżki jogurtu wymieszaj z oregano lub ziołami prowansalskimi. Na placuszki kładź pokrojonego w drobne kawałki pomidora, posól i popieprz, polej jogurtem. Na wierzch posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.


niedziela, 10 lipca 2011

Weekendowe lenistwo i kawa.

Ostatnio pogoda nas nie rozpieszczała, niby lato a  temperatura powietrza nie przekraczała 20 stopni... ale nareszczie grzeje słońce, chociaż zbyt długo nie miałam okazji się nim nacieszyc - musiało dzisiaj przepadać.... na szczęście już się rozpogadza :) Lato jest od tego, że jest ciepło, więc ma być ciepło!
Nie miałam wczoraj czasu na kucharzenie. Z rana zakupy, później działka a po południu grill - wkońcu weekendy są od tego, żeby je porządnie wykorzystać i odpocząć, chociaż ja mam - taak, muszę to powiedzieć - cały lipiec, cały sierpień, (prawie) cały wrzesień wakacji, więc odpoczywam cały czas:) Przyznam, że momentami tracę poczucie czasu i nie wiem, jaki mamy dzień ;) Ale weekendy mają specyficzną cechę, niczego mi się nie chce.
Na dzisiejsze popołudnie  podałam pyszną kawkę. Taka niby frappe, niby latte.




Chciałam też napisać, że nie zgadzam się na kopiowanie moich zdjęć. Przepisy - owszem. Przepisy możecie wykorzystywać do użytku osobistego - nawet wskazane ;) oraz zamieszczać na swoich blogach/stronach/forach, ale po podaniu źródła, skąd je macie. Piszę o tym dlatego, bo zobaczyłam moje przepisy, łącznie ze zdjęciami (dziwne, bo ktoś się nawet nie pofatygował, żeby wyciąć z nich mój adres(!!)) na innym blogu. Na szczęście już go nie ma.

Składniki:
  • kawa
  • mleko
  • sos toffi (polecam Terravita)
  • advokat

Przygotowanie:

Kawę (ja zrobiłam z jednej łyżeczki) zaparzyć ok 100ml wody (ja zaparzyłam z ekspresu). Mleko (ok. 150ml) spienić dodając kostkę-dwie lodu (zimne mleko łatwiej się pieni). Można je później podrzać w mikrofali - jak ktoś chce cieplejszą kawę. Na ściankach wysokiej szklanki (od wewnątrz) polać w 4 miejsca adwokatem. Wlać spienione mleko do szklankia później kawę (ostrożnie lać od środka). Polać z góry sosem toffi.
Jeśli chodzi o cukier, to ja kawy nie słodziłam, bo advokat i toffi już są same w sobie słodkie. Rzecz gustu ;)

piątek, 8 lipca 2011

Spaghetti al tonno - w 15 minut!

Przeglądając strony, natknęłam się na spaghetti al tonno. Jest to spaghetti z sosem i tuńczykiem, które zajmuje tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu - łącznie z zagotowaniem wody. Nigdy wcześniej nie jadłam makaronu z rybą, więc był to mój pierwszy raz i muszę przyznać (nie chwaląc się), że wyszło mi "przepisowo"! A że uwielbiam kuchnię włoską, raczej nie bałam się, co mi wyjdzie.  Nie tylko mi smakowało, więc nie jest to moja samochwała:)

Poniżej podaję przepis. Warto wspomnieć, że dobrze jest wybrać dobrej jakości pomidory i tuńczyka, jeśli mają to być główne składniki.


  
Składniki: (na 2 duże porcje)
  • 200g makaronu spaghetti
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie (130g po odsączeniu)
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (400g)
  • pęczek świeżej pietruszki
  • starty ser Parmezan (ja dałam zwykłą Goudę bo nie miałam Parmezanu)
  • sól, pieprz, cukier
  • zioła prowansalskie, bazylia
  • łyżka oliwy 

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente (można do makaronu wlać kroplę oleju/oliwy - nie będzie się sklejał). Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie (jak będzie brakowało oliwy, dodać tą z tuńczyka). Dodać pomidory z puszki, posolić, popieprzyć i posłodzić (cukru dałam +/- 1 łyżeczkę) do smaku. Wymieszać. Gotować kilka minut aż sos zgęstnieje. Dodać tuńczyka (razem z olejem, chociaż ja z łyżkę odlałam, no było trochę za dużo). Wymieszać i troszkę pogotować. Dodać posiekaną pietruszkę. Wymieszać. Posypać startym serem (można też to zrobić na sam koniec - na talerzach, ja wolę jak ser jest stopiony i wymieszany). Przemieszać ostatni raz. Nakładać na talerze porcję makaronu, na to sos.





czwartek, 7 lipca 2011

Tosty francuskie na słodko

Polecam przepis na pyszne śniadanie. Nie wymaga dużo pracy, a jest bardzo smaczne. W dodatku można je podawać z ulubionymi dodatkami. Ja, kontynuując "jagodową falę", wybrałam wersję na słodko - z jagodami, oczywiście ;)


Składniki:
  • 6 kromek czerstwej chałki (akurat nie miałam to wzięłam zwykły, pszenny chleb)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
  • sól, cukier
  • klarowane masło
  • owoce
  • miód

Przygotowanie:
  1. Jajka rozbełtaj z mlekiem i cynamonem. 
  2. Dodaj kroplę ekstraktu  z wanilii. Dopraw do smaku solą i cukrem (ja dałam 1,2 łyżeczki cukru i trochę soli).
  3. Chałkę/chleb maczaj w masie jajecznej i smaż na złoty kolor na klarowanym maśle.
  4. Przed podaniem udekoruj tosty owocami(jagodami) i polej miodem. 
  5. Podawaj na gorąco.

środa, 6 lipca 2011

Czapeczki krasnoludków pod białą pierzynką, czyli jagodowe muffinki!

Dlaczego czapeczki krasnoludków? Bo tak śmiesznie wyrosły mi muffinki - całkiem przypadkiem, ale zabawnie to wygląda :) Przygotowanie muffinków może dać wiele radości, a końcowy efekt duuużo przyjemności.  Tak jak wiele jest foremek, tak wiele jest przepisów na muffinki i tak samo za każdym razem muffinki przybierają różne kształty (nawet w przypadku tej samej formy - jak u mnie). Podaję obiecany przepis na jagodowe muffinki.
  

Składniki: (na 12 muffinek)
  • 30dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10dag brązowegvo cukru
  • 280ml mleka
  • 1 jajko 
  • 4 łyżki oleju
  • garść jagód

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj cukier.
W drugim naczyniu zmiksuj mleko, olej i jajko. Zawartość obu naczyń połącz.
Ciasto nakładaj (do 2/3 wysokosci) do foremek (najlepiej nałóż troszkę ciasta, posyp jagodami, znowu nałóż ciasto i na koniec możesz, choć nie musisz posypać jagodami).


Piecz w temperaturze 180 stopni ok 25 minut – do zarumienia (pod koniec pieczenia lepiej sprawdzić patyczkiem, bo czas uzależniony jest od piekarnika).


Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.