niedziela, 5 czerwca 2011

Parówki w cieście francuskim

Przepis jest może już znany, ale postanowiłam go tu umieścić, bo po serialu "Przepis na życie" te parówki zrobiły furorę!

Błyskawiczne w przygotowaniu. Idealne na szybką przekąskę - zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki: (na 8 parówek)
  • 8 parówek (najlepiej Berlinki)
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 plasterków żółtego sera lub starty ser mozarella
  • suszone pomidory w oleju (opcjonalnie)  
Przygotowanie:

Gotowe ciasto francuskie podzielić na 8 równych prostokątów. Można je delikatnie rozwałkować (łatwiej wtedy będzie zawinąć parówki). Na każdy kawałek ciasta kładziemy plasterek żółtego sera (lub posypujemyserem mozarella), układamy pokrojone w kawałki pomidory i parówkę. Następnie zwijamy ciasto tak, by dobrze zakleić boki. Tak owinięte parówki nacinamy i smarujemy olejem z pomidórów (jeśli ktoś pominął pomidory, dobrze jest posmarować oliwą z oliwek, wtedy ciasto ładnie się zarumieni). Pieczemy w piekarniku ok. 25 min w temperaturze 200 stopni (czas pieczenia może się delikatnie różnić, w zależności od piekarnika).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz