poniedziałek, 6 czerwca 2011

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Sezon na truskawki. Pyszne i lekkie ciasto to podstawa niedzielnego popołudnia. Polecam więc biszkopt z truskawkami i galaretką. Smakuje rewelacyjnie ;)

Składniki:

Na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • rum (lub inny alkohol) /woda (opcjonalnie) 
Na krem:
  • śmietana 36 %
  • 1 Mix do śmietany
Ponadto:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • około 30 dag truskawek 
Przygotowanie:

Białko ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli - lepiej się wtedy ubija), dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas miksując. Łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Blachę (o wymiarach 34x24) smarujemy tłuszczem, a następnie wylewamy na nią ciasto. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem). Upieczony biszkopt studzimy, gdy będzie już zimny, możemy go delikatnie skropić rumem, lub innym alkoholem, a jeśli ktoś nie chce, to po prostu wodą - tak namoczony biszkopt będzię bardziej miękki.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy Mix. Smarujemy nią biszkopt (wysmarujcie dobrze biszkopt, szczególnie na bokach, tak, żeby nie było prześwitów do biszkoptu - gdybym zrobiła to niedokładnie, to po wylaniu galaretki mógłby opaść biszkopt).

Odszypułkowane truskawki układamy na śmietanie (ja przekrawałam je na pół).

Galaretki rozpuszczamy w 0,75 ml gorącej wody. Studzimy. Gdy będzie gęstniała, wylewamy na ciasto.

Całość wstawiamy do lodówki na ok. 3 godzin (aż wszystko będzie zwięzłe).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz