Składniki:
Na biszkopt:
5 jajek- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- rum (lub inny alkohol) /woda (opcjonalnie)
- śmietana 36 %
- 1 Mix do śmietany
- 2 galaretki truskawkowe
- około 30 dag truskawek
Białko ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli - lepiej się wtedy ubija), dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas miksując. Łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Blachę (o wymiarach 34x24) smarujemy tłuszczem, a następnie wylewamy na nią ciasto. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem). Upieczony biszkopt studzimy, gdy będzie już zimny, możemy go delikatnie skropić rumem, lub innym alkoholem, a jeśli ktoś nie chce, to po prostu wodą - tak namoczony biszkopt będzię bardziej miękki.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy Mix. Smarujemy nią biszkopt (wysmarujcie dobrze biszkopt, szczególnie na bokach, tak, żeby nie było prześwitów do biszkoptu - gdybym zrobiła to niedokładnie, to po wylaniu galaretki mógłby opaść biszkopt).
Odszypułkowane truskawki układamy na śmietanie (ja przekrawałam je na pół).
Galaretki rozpuszczamy w 0,75 ml gorącej wody. Studzimy. Gdy będzie gęstniała, wylewamy na ciasto.
Całość wstawiamy do lodówki na ok. 3 godzin (aż wszystko będzie zwięzłe).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz