czwartek, 30 czerwca 2011

Omlet, czyli szybkie śniadanie

Omlet, podobnie jak naleśniki, to najprostszy sposób na szybkie śniadanie, bądź szybką przekąskę. Omleta jednak, rzadko robi się "na słodko". Ja, szczerze mówiąc, idąc na łatwiznę;) do nadzienia wykorzystałam konfiturę z wiśni.
 
Składniki:
  • 1 duże jajko
  • 2 łyzki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • niecałe poł łyżeczki sodki 
  • kefir (na oko-troszkę)  
  • konfitura z wiśni (lub z innych owoców) 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki razem zmiksować . Smażyć z dwóch stron na maśle (omlet będzie miał delikatny, maślany smak), najlepiej pod przykryciem - będzie szybciej - do zarumienia.



Na połowę omleta nałożyć konfiturę, zgiąć na pół, polać z wierzchu sokiem z konfutury.

A efekt końcowy wygląda tak: 
  

2 komentarze:

  1. Sprawdziłam, bardzo smaczne i szybie śniadanie. Konfiturę można zastąpić świeżymi owocami, np. truskawką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj wypróbowałam, szybkie, łatwe no i przede wszystkim pyszniutkie :)

    OdpowiedzUsuń