Składniki:
- makaron penne
- 1 cukinia
- ok. 30dag kurek
- 1 cebula
- ok. 150 ml śmietany 12%
- olej, masło
- sól, pieprz ziołowy
- oregano
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na oleju, jak już będzie miękka, posolić trochę. W tym czasie, na osobnej patelni, zeszklić na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jak już będzie "gotowa", dodać umyte i oczyszczone kurki - smażyć tak długo, aż woda z kurek odparuje i kurki będą mogły się zeszklić na maśle (kurki z cebulą podsmażam na maśle, dlatego że mają dużo lepszy smak, niż jak na oleju). Zawartość obydwóch patelni połączyć, doprawić do smauku solą, pieprzem i oregano, zestawić z ognia. Dodać śmietanę i trochę posmażyć jeszcze (ewentualnie doprawić do smaku jeszcze).
Makaron podawać z nałożonym na wierzch sosem.
Zabrakło mi tylko pietruszki na wierzchu - niestety nie miałam w domu. Dobrze, że cukinia zielona..
Uwielbiam makaron z kurkami! Z dodatkiem cukinii już w ogóle musi byc pyszny! Na pewno przygotuję ;)
OdpowiedzUsuńo u mnie też dzis cukinia :)
OdpowiedzUsuńPychotka - a te kurki to cały czas za mną łażą ;)
OdpowiedzUsuńKocham kurki. wczoraj dostałam całą siatkę i muszę wymyślić jak je wykorzystać. Twój przepis bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńpyszności! u mnie wczoraj też było grzybowo, tyle że podgrzybkowo :D A taki makaron z kurkami, aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńCukinia zielona, i takie wyraziste kurki...pyszne danie i w dodatku tak ładnie się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńInteresujący pomysł. Ja niedawno temu zakupiłem nowe meble kuchenne ze strony edinos.pl , bo kuchnię trzeba odnowić. Był to pierwszy mój zakup mebli drogą online, bo przez pandemię nigdzie nie wychodzę, a poruszanie się od salonu do salonu to nie tylko strata czasu, ale i zdrowie w obecnej sytuacji.
OdpowiedzUsuń