poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe idelanie komponuje się z tostami. Nie trzeba wtedy żadnych dodatków. Radzę jednak taką przekąskę serwować na wieczór - ze względu na czosnek ;)


Składniki:
  • połowa kostki masła osełki
  • 1 ząbek czosnku
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • troszkę ziół prowansalskich
  • szczypta vegety (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Masło wyjąć z lodówki i zostawić do zmiękczenia - rozgnieść widelcem. Dodać starty ząbek czosnku, posiekany koperek i natkę pietruszki (ja nie miałam świeżej to dałm suszoną natkę pietruszki, ale świeża daje lepszy smak i aromat), posypać ziołami prowansalskimi i vegetą, jesli trzeba. Wymieszać i wstawić do lodówki do stwardnienia.

Najlepiej smakuje z tostami, można też zwykły chleb opiec ;)

1 komentarz:

  1. kiedyś robiłam z samym czosnkiem i było pycha;)

    OdpowiedzUsuń