środa, 31 sierpnia 2011

Pożegnanie wakacji. Letnia sałatka z pekińskiej, cukinii i papryki

Wakacje się kończą - na szczęście nie dla mnie ;) Z tej okazji podaję dzisiaj sałatkę, która z pewnością może zarówno pełnić rolę dania głównego - na obiad, jak i dodatek do niego (w mniejszej ilości) oraz pyszną kolację, czy przekąskę. Aa.. nie zapominajmy o sezonie grillowym, gdzie również dobrze się spisze.


Składniki: (na ok. 10 porcji - to zależy od ich wielkości)
  • 1 sałata pekińska
  • 2 żółte papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 1 cukinia
  • 1 ogórek (ja nie dałam) 
  • 6 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duży jogurt naturalny
  • sok z połówki cyttryny 
  • sól, pieprz, cukier, bazylia

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo - obrać i pokroić w kostkę. Umyć wszystkie warzywa. Sałatę posiekać. Papryki wydrążyć, pokroić razem z pomidorami i ogórkiem w kostkę. Cukinię pokroić w plasterki( większe plasterki na pół można przekroić). Kukurydzę odsączyć. Wszystko wrzucić do miski. Posolić, popieprzyć i posłodzić -do smaku. Skropić sokiem z cytryny. Wlać jogurt naturalny -wymieszać. Odstawić do lodówki, żeby warzywa zmiękły (głównie cukinia). Posypałam też kilkoma ziarnkami Vegety.

Bardzo prosta i smaczna. 

1 komentarz:

  1. Bardzo posmakowała mi ta sałatka :). Często robię ją w domu i zabieram z sobą do pracy zapakowaną w lunchbox https://duka.com/pl/akcesoria-kuchenne-i-barowe/przechowywanie-zywnosci/pojemniki-na-zywnosc-i-lunchboxy. Jestem zwolennikiem domowego jedzenia, które najbardziej mi smakuje. Sałatki wielowarzywne to jedne z moich ulubionych potraw.

    OdpowiedzUsuń