piątek, 2 września 2011

Racuchy na zsiadłym mleku

Od dawna chodziły za mną racuchy, czy naleśniki na zsiadłym mleku. Przypadkiem w sklepie wpadło mi w oko zsiadłe mleko - kupiłam. Musiałam tylko znaleźć jakiś godny zaufania przepis - no i trafiłam. Wyszły lepsze, niż oczekiwałam. Spróbujcie, bo warto :)


Składniki:
  • 2 jaja
  • 1 szkl. zsiadłego mleka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Smażyć w średnio głębokim tłuszczu, aż będą puszyste i rumiane.
Przed podaniem racuchy można posypać cukrem pudrem. Można też dodać świeże owoce, czy konfitury.


 Ja najbardziej lubię z cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. bardzo lubię ten posmak jaki daje zsiadłe mleko w racuchach, pychota :)

    OdpowiedzUsuń