piątek, 9 września 2011

Tarta z cukinią i suszonymi pomidorami

Sezon na cukinię trwa, a ja korzystając z faktu, że jeszcze nigdy nie robiłam tarty, spróbowałam w połączeniu z cukinią. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, chociaż podobno na zimno lepiej. Można podawać z keczupem.


Składniki:
Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • odrobina soli
Farsz:
  • 1 średnia cukinia
  • 7-8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cebula
  • 200 ml mleka lub śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • oregano
  • vegeta (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Zagnieść mąkę, masło i sól (posiekać nożem najlepiej), dodać żółtko i wodę. Wyrobić na gładką masę. Chłodzić w lodówce przez godzinę.
  2. Ciasto rozwałkować (dobrze pomoczyć blat, żeby ciasto nie kleilo się do wałka), wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty (o średnicy 27cm) - ponakłuwać widelcem ciasto.
  3. Piec w temperaturze 200stopni przez 15-20 minut.
  4. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na oliwie podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy obraną cukinię - smażymy, aż zmięknie. Solimi i pieprzymy do smaku i posypujemy oregano. (mała uwaga - farsz musi być dobrze przyprawiony, może być aż nadto słony, gdy się będzie samego próbować - ciasto nie jest słone - w połączeniu, po zapieczeniu może się okazać, że tarta będzie mało słona)
  5. Mleko miksujemy z jajkami, dobrze solimy do smaku (lepsza będzię śmietana, ale mleko można spienić, wtedy pianka zastąpi gęstą śmietanę).
  6. Pomidory kroimy w paseczki.
  7. Na upieczony spód wykładamy cebulę z cukinią, zalewamy mlekiem z jajkami i układamy na wierzch pomidory.
  8. Całość pieczemy w 200 stopniach przez 30min (przez ostatnie 5-10 minut można temperaturę zmniejszyć do 175stopni).

piątek, 2 września 2011

Racuchy na zsiadłym mleku

Od dawna chodziły za mną racuchy, czy naleśniki na zsiadłym mleku. Przypadkiem w sklepie wpadło mi w oko zsiadłe mleko - kupiłam. Musiałam tylko znaleźć jakiś godny zaufania przepis - no i trafiłam. Wyszły lepsze, niż oczekiwałam. Spróbujcie, bo warto :)


Składniki:
  • 2 jaja
  • 1 szkl. zsiadłego mleka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Smażyć w średnio głębokim tłuszczu, aż będą puszyste i rumiane.
Przed podaniem racuchy można posypać cukrem pudrem. Można też dodać świeże owoce, czy konfitury.


 Ja najbardziej lubię z cukrem pudrem.