środa, 31 sierpnia 2011

Pożegnanie wakacji. Letnia sałatka z pekińskiej, cukinii i papryki

Wakacje się kończą - na szczęście nie dla mnie ;) Z tej okazji podaję dzisiaj sałatkę, która z pewnością może zarówno pełnić rolę dania głównego - na obiad, jak i dodatek do niego (w mniejszej ilości) oraz pyszną kolację, czy przekąskę. Aa.. nie zapominajmy o sezonie grillowym, gdzie również dobrze się spisze.


Składniki: (na ok. 10 porcji - to zależy od ich wielkości)
  • 1 sałata pekińska
  • 2 żółte papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 1 cukinia
  • 1 ogórek (ja nie dałam) 
  • 6 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duży jogurt naturalny
  • sok z połówki cyttryny 
  • sól, pieprz, cukier, bazylia

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo - obrać i pokroić w kostkę. Umyć wszystkie warzywa. Sałatę posiekać. Papryki wydrążyć, pokroić razem z pomidorami i ogórkiem w kostkę. Cukinię pokroić w plasterki( większe plasterki na pół można przekroić). Kukurydzę odsączyć. Wszystko wrzucić do miski. Posolić, popieprzyć i posłodzić -do smaku. Skropić sokiem z cytryny. Wlać jogurt naturalny -wymieszać. Odstawić do lodówki, żeby warzywa zmiękły (głównie cukinia). Posypałam też kilkoma ziarnkami Vegety.

Bardzo prosta i smaczna. 

poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe idelanie komponuje się z tostami. Nie trzeba wtedy żadnych dodatków. Radzę jednak taką przekąskę serwować na wieczór - ze względu na czosnek ;)


Składniki:
  • połowa kostki masła osełki
  • 1 ząbek czosnku
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • troszkę ziół prowansalskich
  • szczypta vegety (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Masło wyjąć z lodówki i zostawić do zmiękczenia - rozgnieść widelcem. Dodać starty ząbek czosnku, posiekany koperek i natkę pietruszki (ja nie miałam świeżej to dałm suszoną natkę pietruszki, ale świeża daje lepszy smak i aromat), posypać ziołami prowansalskimi i vegetą, jesli trzeba. Wymieszać i wstawić do lodówki do stwardnienia.

Najlepiej smakuje z tostami, można też zwykły chleb opiec ;)

wtorek, 2 sierpnia 2011

Sałatka z kuskusem i suszonymi pomidorami

Szczerze mówiąc, nigdy nie robiłam sałatki z kaszą, czy ryżem. Ta okazała się być dobrym wyborem. Suszone pomidory razem z kuskusem smakują wyśmienicie. Trzeba spróbować, żeby potwierdzić;)
A... całość nie zajmie Wam dłużej niż 15 minut :)


Składniki: (na ok. 4-6 porcji)
  • 150g kuskusu
  • 10-12 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 duży zielony ogórek 
  • 6-7 kawałków papryki konserwowej
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy Extra Vergine
  • 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • pieprz chilli cayenne 

Przygotowanie:
  1.  Kuskus posól i zalej wrzątkiem w proporcji 1:1, przykryj talerzem i odstaw na 3-5 minut, aż wchłonie wodę.
  2. Pomidory, paprykę i ogórka pokrój w kostkę.
  3. Zieleninę posiekaj.
  4. Wszystkie składniki połącz, wymieszaj, dodaj oliwę i olej, dopraw solą i pieprzem.

Banalne? A jakie pyszne!

poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Penne z kurkami i cukinią

Bardzo smaczny i prosty obiad. Składniki brałam na oko, więc ilość może być wedle gustu;) Zdjęcie nie oddaje smaku, który dają smażone na maśle grzyby. Połączenie cukini, kurek i makaronu (dla którego jestem w stanie zrobie.. dużo ;)) to strzał w dziesiątkę. Zdecydowanie polecam !

Składniki:
  • makaron penne
  • 1 cukinia
  • ok. 30dag kurek
  • 1 cebula
  • ok. 150 ml śmietany 12% 
  • olej, masło
  • sól, pieprz ziołowy
  • oregano

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg przepisu. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plastry i podsmażyć na oleju, jak już będzie miękka, posolić trochę. W tym czasie, na osobnej patelni, zeszklić na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jak już będzie "gotowa", dodać umyte i oczyszczone kurki - smażyć tak długo, aż woda z kurek odparuje i kurki będą mogły się zeszklić na maśle (kurki z cebulą podsmażam na maśle, dlatego że mają dużo lepszy smak, niż jak na oleju). Zawartość obydwóch patelni połączyć, doprawić do smauku solą, pieprzem i oregano, zestawić z ognia. Dodać śmietanę i trochę posmażyć jeszcze (ewentualnie doprawić do smaku jeszcze).
Makaron podawać z nałożonym na wierzch sosem.



Zabrakło mi tylko pietruszki na wierzchu - niestety nie miałam w domu. Dobrze, że cukinia zielona..