czwartek, 30 czerwca 2011

Omlet, czyli szybkie śniadanie

Omlet, podobnie jak naleśniki, to najprostszy sposób na szybkie śniadanie, bądź szybką przekąskę. Omleta jednak, rzadko robi się "na słodko". Ja, szczerze mówiąc, idąc na łatwiznę;) do nadzienia wykorzystałam konfiturę z wiśni.
 
Składniki:
  • 1 duże jajko
  • 2 łyzki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • niecałe poł łyżeczki sodki 
  • kefir (na oko-troszkę)  
  • konfitura z wiśni (lub z innych owoców) 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki razem zmiksować . Smażyć z dwóch stron na maśle (omlet będzie miał delikatny, maślany smak), najlepiej pod przykryciem - będzie szybciej - do zarumienia.



Na połowę omleta nałożyć konfiturę, zgiąć na pół, polać z wierzchu sokiem z konfutury.

A efekt końcowy wygląda tak: 
  

wtorek, 28 czerwca 2011

Kilka słów o ziołach i przyprawach

Na pewno większość z nas lubi zarówno smak, jak i zapach ziół. Często taka aromatyczna mieszanka potrafi całkiem zmienić charakter potraw, nadać jej zupełnie inny wymiar. Wiadomo, inne są przyprawy do sałatek czy ciast, a inne do gotowanych, smażonych czy pieczonych potraw. Umiejętne dobranie odpowiedniej kompozycji jest bardzo ważne, bo nie raz można troszkę przesadzić z ilością ;) Osobiście uwielbiam zioła. Sałatki warzywne bez oregano, czy rosół bez pieprzu ziołowego - dziękuję;) Niżej przedstawiam mały przewodnik po (moim zdaniem) najważniejszych ziołach.

Bazylia: największe zastosowanie ma bazylia jako aromatyczna, trochę ostra przyprawa do potraw mięsnych, rybnych, warzywnych i pizzy. Listki o aromatycznym zapachu pasują do sera, pomidorów, makaronow. Świeże listki dodaje się do zimnych sosów, majonezu, masła ziołowego, twarożku, kanapek, octu ziołowego, surówek i sałatek.

Oregano: ma przyjemny i delikatny zapach oraz korzenny, lekko gorzkawy smak. Ponadto pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Służy do przyprawiania warzyw (pomidory, groch, fasola, sałata), serów i ryb. Dodaje się je również do potraw mięsnych, sosów, zawiesistych zup, pizzy i spaghetti. Oregano doskonale pasuje do bazylii, majeranku, tymianku i pieprzu.

Pieprz ziołowy: to mieszanina ziół o ostrym smaku i aromacie, używana jako przyprawa do dań mięsnych, a także sałatek czy zup (szczególnie rosołu). Dobrze podkreśli też smak jajek, czy grzybów. Pieprz ziołowy wpływa na metabolizm i poprawia trawienie.  Używając pieprzu ziołowego należy pamiętać, by do mięs dodawać go na początku, a do pozostałych potraw w trakcie przygotowywania, a najlepiej na koniec.

Mięta: jej orzeźwiający smak pasuje do owoców strączkowych, ziemniaków, baraniny, a takrze sałat i mięsa mielonego. Używa się jej w stanie świeżym lub suszonym.

Estragon: polecany do białych sosów, białych mięs, ryb oraz potraw z jaj. Świey można dodawać do sałatek i zup. Nadaje im delikatny smak anyżku. Należy używać go w niewielkich ilościach. Ważne! Estragonu nie należy gotować.

Kurkuma: używana w kuchni indyjskiej jako curry, chińskiej jako stir-fry oraz włoskiej. Ma instensywną żółtą barwę (zabarwia np. ryż), intensywny aromat i lekko gorzki smak.

Pietruszka: używana jest najczęściej jako składnik zup, wchodzi w skład tzw. włoszczyzny. Silnie pachnące liście pietruszki służą do przyprawiania wielu potraw - w stanie świeżym, suszonym lub mrożonym.

Tymianek: w kuchni używa się świeżych lub suszonych liści. Wspaniale komponuje się z mięsem, rybami, pikantnymi sosami. Przyprawia się nim bigos, pasztety, różnorodne sery oraz pizzę, dzięki czemu potrawy otrzymują niezwykły smak i aromat.

Melisa: listki o cytrynowym zapachu dodajemy do sałat, sosów, niektórych potraw słodkich. Świeże nie nadają się do gotowania.

Seler naciowy: stosowany jest do zup, zapiekanek i sałatek. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii.

Szczypiorek: używany do jajek, sałat, sosów maślanych i majonezowych. Używany w stanie świeżym, mrożonym, lub suszonym.

Koperek: dodaje sie go do kapusty, ryb, ziemniaków, sosów robionych na maśle, sałat, zup. Stosowany świeży, suszony i mrożony.

Cynamon: może służyć jako słodki dodatek zarówno do ciast jak i deserów, czy do cappucino. Poprawia apetyt i leczy przeziębienie.

Papryka słodka: stosuje się ją jako dodatek do ciast, wędlin, zup, warzyw, oraz sałatek. Ponadto podkreśla smak leczo, sosów i gulaszy, czy jest składnikiem marynaty do drobiu i ryb. Może też służyć jako naturalny barwnik używany do koloryzowania majonezowych sosów itp.

Imbir: gotowany podaje się jako herbatę, a świeży polecany do potraw z kuchni chińskiej. Poza tym, jest cenny dla naszego zdrowia - obniża poziom cholesterolu oraz poprawia krążenie. Polecany jest przy przeziębieniach i uczuciu osłabienia.

Anyż: używany w kuchni chińśkiej, nadaje potrawom z kurczaka, lub innych mięs, słodki smak. Dodaje się również do kompotów lub dżemów. Ponadto pomaga zwalczać przeziębienie.

poniedziałek, 13 czerwca 2011

Naleśniki z twarogiem

Bardzo proste w przygotowaniu,  niewiele składników trzeba w to włożyć, jedyne czego wymagają, to 15 minut czasu ;) Chodzi oczywiście o naleśniki - standard wśród standardów!

Składniki: (na ok. 8 naleśników)

Ciasto:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • masło klarowne
Nadzienie:
  • twaróg biały
  • mleko (odrobinę, żeby twaróg nie był taki suchy)
  • cukier (na smak)
Ponadto:
  • cukier puder (do posypania), może też być polewa
Przygotowanie:

Wszystkie składniki razem zmiksować. Smażyć na sklarowanym maśle cienkie naleśniki (masło sprawi, że naleśniki będą miały delikatny maślany smak). Twaróg rozgnieść, zmieszać z cukrem i mlekiem. Na każdego naleśnika kładziemy farsz, zwijamy w rulonik. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


poniedziałek, 6 czerwca 2011

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Sezon na truskawki. Pyszne i lekkie ciasto to podstawa niedzielnego popołudnia. Polecam więc biszkopt z truskawkami i galaretką. Smakuje rewelacyjnie ;)

Składniki:

Na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • rum (lub inny alkohol) /woda (opcjonalnie) 
Na krem:
  • śmietana 36 %
  • 1 Mix do śmietany
Ponadto:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • około 30 dag truskawek 
Przygotowanie:

Białko ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli - lepiej się wtedy ubija), dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas miksując. Łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Blachę (o wymiarach 34x24) smarujemy tłuszczem, a następnie wylewamy na nią ciasto. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem). Upieczony biszkopt studzimy, gdy będzie już zimny, możemy go delikatnie skropić rumem, lub innym alkoholem, a jeśli ktoś nie chce, to po prostu wodą - tak namoczony biszkopt będzię bardziej miękki.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy Mix. Smarujemy nią biszkopt (wysmarujcie dobrze biszkopt, szczególnie na bokach, tak, żeby nie było prześwitów do biszkoptu - gdybym zrobiła to niedokładnie, to po wylaniu galaretki mógłby opaść biszkopt).

Odszypułkowane truskawki układamy na śmietanie (ja przekrawałam je na pół).

Galaretki rozpuszczamy w 0,75 ml gorącej wody. Studzimy. Gdy będzie gęstniała, wylewamy na ciasto.

Całość wstawiamy do lodówki na ok. 3 godzin (aż wszystko będzie zwięzłe).



niedziela, 5 czerwca 2011

Sałatka z selerem i szynką

Szybka i prosta sałatka, która sprawdza się w każdej sytuacji, nawet dla niezapowiedzianych gości ;)

Składniki:
  • słoiczek selera w słoiku
  • puszka groszku zielonego (ja dałam niecałą)
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • 10-15dag szynki konserwowej
  • 3 jajka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól ziołowa, pieprz ziołowy
  • bazylia, oregano (opcjonalnie - dają lepszy smak i zapach)
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyzki majonezu
Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. Seler, kukurydzę, fasolę czerwoną i groszek zielony odcedzamy. Szynkę oraz paprykę kroimy w kostkę. Wszystko wsypujemy do miski. Solimy i pieprzymy wg smaku, dodajemy zioła.  Mieszamy. Musztardę z majonez łączymy razem i dodajemy do sałatki. Całość jeszcze raz mieszamy. Przed podaniem można udekorować listkiem pietruszki.

Smacznego !


Parówki w cieście francuskim

Przepis jest może już znany, ale postanowiłam go tu umieścić, bo po serialu "Przepis na życie" te parówki zrobiły furorę!

Błyskawiczne w przygotowaniu. Idealne na szybką przekąskę - zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki: (na 8 parówek)
  • 8 parówek (najlepiej Berlinki)
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 plasterków żółtego sera lub starty ser mozarella
  • suszone pomidory w oleju (opcjonalnie)  
Przygotowanie:

Gotowe ciasto francuskie podzielić na 8 równych prostokątów. Można je delikatnie rozwałkować (łatwiej wtedy będzie zawinąć parówki). Na każdy kawałek ciasta kładziemy plasterek żółtego sera (lub posypujemyserem mozarella), układamy pokrojone w kawałki pomidory i parówkę. Następnie zwijamy ciasto tak, by dobrze zakleić boki. Tak owinięte parówki nacinamy i smarujemy olejem z pomidórów (jeśli ktoś pominął pomidory, dobrze jest posmarować oliwą z oliwek, wtedy ciasto ładnie się zarumieni). Pieczemy w piekarniku ok. 25 min w temperaturze 200 stopni (czas pieczenia może się delikatnie różnić, w zależności od piekarnika).

Smacznego!


Nowy rozdział czas zacząć!

Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się od pieczenia ciast, ciasteczek i robienia sałatek. Nigdy nie lubiłam spędzać za dużo czasu w kuchni, bo tego czasu jest mało ale niestety jeść się chce...;) Przyszedł czas, by poszerzyć horyzonty i wzbogacić swoją książkę kulinarną o nowe kategorie, dlatego od jakiegoś czasu wymyślam, szukam inspiracji i próbuję nowych rzeczy.

I stąd pomysł na bloga!

Polubiłam kucharzenie. Zobaczyłam, że można w szybki i łatwy sposób "wyczarować coś z niczego". A ile satysfakcji daje, jak własnoręcznie zrobiona potrawa smakuje... :)

Oczywiście nie samym jedzeniem człowiek żyje, dlatego oprócz przepisów kulinarnych, będę zamieszczać ciekawostki, które mnie i Was mogłyby zainteresować.